Liikunta
Liikunnan opetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijoille tietoja ja taitoja, jotka tukevat heidän fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn arviointia, ylläpitämistä ja kehittämistä. Tavoitteena on ohjata opiskelijaa vastuunottamiseen omasta liikunta-aktiivisuudestaan sekä lisätä tietoisuutta kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävän liikunnan merkityksestä osana aktiivista elämäntapaa.
Liikunnan avulla rakennetaan myönteistä kehosuhdetta ja minäkuvaa sekä koetaan iloa, onnistumisia ja pätevyyden kokemuksia. Lisäksi lukion liikunnan tulisi edistää kaikkien opiskelijoiden tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
(LOPS 2019, 333–334.)
Yleiset tavoitteet
"Liikunnan opetuksen tavoitteena on, että opiskelija:
- oppii soveltamaan liikuntataitoja ja -tietoja erilaisissa liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa (kuten sisällä, ulkona ja vedessä)
- oppii arvioimaan fyysisiä ominaisuuksiaan (voima, kestävyys, liikkuvuus ja nopeus) sekä saadun tiedon pohjalta harjoittamaan niitä
- osaa tehdä perusteltuja valintoja fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn kehittämiseksi sekä fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi
- kehittää taitoa itsearviointiin (tavoitteenasettelu, suunnitelma ja toteutus tavoitteiden suuntaisesti sekä edistymisen arviointi)
- yrittää parhaansa suorittaen tehtävänsä tunnollisesti ja vastuullisesti, työskennellen aktiivisesti ja asiallisesti sekä kehittäen itseään pitkäjänteisesti
- toimii vuorovaikutustilanteissa toisia kunnioittavasti, oppii auttamaan ja avustamaan muita liikuntatunneilla, tukee yhteisöllisyyttä kannustamalla sekä
- antaa rakentavaa palautetta ja vertaisarviointia."
(LOPS 2019, 335.)
Arviointi
Arvioinnin tulee koostua palautteesta, joka tukee opiskelijan työskentelyä ja oppimista. Liikunnan arviointi perustuu opintojaksolla määrättyihin fyysisiin, sosiaalisiin ja psyykkisiin tavoitteisiin. Arvioinnissa tulisi käyttää monipuolisesti niin opettaja-, vertais- kuin itsearviointia ja sen tulee olla jatkuvaa.
"Arviointi ei kohdistu opiskelijan arvoihin, asenteisiin tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin. Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena."
(LOPS 2019, 335.)